Mi van a fényen túl?

Avagy a fény hatása szervezetünkre

Ha sokáig egy rosszul megvilágított helyiségben tartózkodik, nem is gondolná, hogy miért kezd el fájni a feje vagy kezd viszolyogni épp attól a helyiségtől. Ugye Önnel is előfordult már, hogy szabadulni akart valahonnan, pedig ésszerű magyarázatot nem tudott adni az okára, hogy miért? Nézzük meg mi adhat választ az ilyen üresen lebegő kérdőjelekre...

Mi van a fényen túl?

A kék fény biológiailag is hat szervezetünkre

Szemünk retinájának melanopszin fehérjéje állítja be, szervezetünk alvás-ébrenlét biológiai ritmusát. Gondoljunk csak arra, amikor kiverik az álmot a szemünkből egy lámpa felkapcsolásával. Nem egy kellemes érzés ugye? A mesterséges kék fény is épp ezért zavarja meg szervezetünket. Ezért „sárgásítják" a LED-ek fényét.

Érdekes ellentmondások a fényekben

Ugye azzal Ön is egyet ért, hogy szemünknek a természetes, meleg napfény a legkellemesebb. Ezért próbáljuk a mesterséges megvilágítással a legmegközelítőbb hatást elérni. Forradalmi újdonság manapság a világítástechnikában a mobiltelefonról vezérelhető, állítható színhőmérséklet a világítótesteken. Így melengető napsugarakra ébredhet a gyilkos csörgőóra hangja helyett és naplementében hajthatja fejét nyugovóra. Azonban tudnia kell, hogy ennek ellenére a fényképészek a kellemes meleg fényt műfénynek, a rideg hatású hideg fényt pedig napfénynek nevezik, úgyhogy nem kell tartani a hideg fénytől sem! Sőt, ha huzamosabb ideig egy olyan szobában tartózkodik, ahol hideg, fehér világítás van, majd átmegy egy olyan helyiségbe, ahol sárgás, meleg fény van, el se fogja tudni képzelni, hogy eddig hogy látott ebben a sárgás, koszos fényben?

Világítástechnikai különbségek

A LED is ugyanolyan pici fém, mint a régi izzószál, ami áram hatására fényt bocsát ki. Viszont a LED egy koncentrált fény, nem úgy mint a kompakt fénycső. Ezért a LED világításnál szükséges lehetőleg opál burát alkalmazni. Ellentétben a fénycsővel, ami nyugodtan, szabadon összetekeredve kilóghat, a csillárból.

Tehát összevetve a LED egyáltalán nem károsabb egészségünkre nézve a többi világítástechnikai termékekkel szemben. Akkor sem dobja meg a térerőt, ha az elektroszmogot vesszük alapul. Viszont hosszú távon jelenleg a legolcsóbb világításnak számít. Tehát „No Para" a LED-től!

Sokkal inkább féljünk az üvegházhatástól, dízel autók hatásától, a lájtosító aszpartámtól, illetve a mikrohullámú sütőktől! Szemünket pedig óvjuk, védjük a TV-k, számítógép monitorok és ágyban használt laptopok fényétől!